Počet výsledků: 18

Otevřít filtraci

Intolerance mléčného cukru je jiný název pro intoleranci laktózy. Viz také cukry.

Mléčný cukr je jiný název pro laktózu. Viz také cukry.

Bakterie mléčného kvašení (lat. Lactobacillales) je řád bakterií, které v rámci svého metabolismu produkují kyselinu mléčnou. Jedná se o poměrně početnou skupinu bakterií, která zahrnuje více než 10 rodů, mezi nimi i laktobacily. Viz také bakterie, kyselina mléčná, laktobacily.

Kyselina mléčná neboli laktát je látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Vzniká odbouráváním glukózy při anaerobním metabolismu, tzn. v případě, kdy plíce nedokážou do krevního oběhu dodávat dostatek kyslíku, aby pokryly požadavky svalů na energii. Poznámka: Laktát je anion (záporně nabitá částice), který je odvozen od kyseliny mléčné. Viz také kyselina, anaerobní metabolismus.

Mléčné zuby (lat. dentes decidui) neboli dočasný chrup je souhrnné označení pro celkem 20 prvních zubů, které se začínají prořezávat zhruba od 6. měsíce věku. Obrázek: Umístění a pojmenování jednotlivých mléčných zubů v horní i dolní čelisti. (Zdroj: depositphotos.com) Viz také zuby, stálé zuby.

Mléčné žlázy jsou exokrinní žlázy, které se nacházejí v prsní tkáni žen i mužů. U dívek se však v období puberty (v důsledku uvolňujících se estrogenů) začínají mléčné žlázy vyvíjet a připravovat se na svou funkci v dospělém věku, tedy produkci mateřského mléka po porodu. Mléčné žlázy se řadí mezi tzv. kožní adnexa. Viz také žlázy.

Cukrovka je lidové označení pro diabetes mellitus.

Cukrovka 1. typu je lidové označení pro diabetes mellitus 1. typu.

Krevní cukr je lidové označení pro glykemii. Viz také krev, cukry.

Cukrovka 2. typu je lidové označení pro diabetes mellitus 2. typu.

Zobrazeno 1 až 10 z 18

Počet výsledků